Kassaskåp genom historien

I alla tider har människan känt ett starkt behov av att skydda det som är hennes eget. Säker förvaring har alltid varit en prioritering för många, och just hur denna förvaring har sett ut genom tiderna skiljer sig en del från varandra. Förr i tiden förvarande man vanligtvis sina värdesaker och kära ting i kistor som gicksecure-self-storage-in-swindon att låsa. Många nackdelar med detta var ju att de gick lätt att bryta upp. Antingen var de för klena och den som var ute och stal kunde utan större svårigheter få upp asken eller lådan.

De större kistorna var ofta för otympliga att gömma och därför lätt upptäcktes och tömdes på värdesaker. Många kistor förstördes i bränder, och det var inte ovanligt att innehållet gick förlorat till följd av fukt, smuts och vatten. Ett enkelt och smidigt sätt att förvara sina viktigaste ägodelar behövdes helt enkelt – någonting som kunde både skydda och var svårare än tidigare att bryta upp. Det var därför en uppfinning som gjorde entré i mitten av 1800-talet var väldigt välkommen – det definitiva kassaskåpet.

Två brittiska bröder och uppfinnare vid namn Jeremiah och Charles Chubb hade tillverkat lås i många år i sitt gemensamma företag (start 1818). De hade länge filat på en alldeles särskild uppfinning som de till slut kunde ta patent på år 1835 – ett inbrottssäkert kassaskåp. Klassiska egenskaper för ett kassaskåp är att det allt som oftast är brandsäkert, skyddar mot inbrott och till exempel vatten och smuts. De kan sitta på en vägg eller vara placerade på ett golv.

Genom tiderna har det också varit populärt med det välkända hemliga sättet att gömma ett kassaskåp – till exempel genom att förvara det bakom bokhyllor och tavlor, eller under en lucka i golvet för extra säkerhet. Historiskt sett har det dock ändå varit möjligt i teorin att kunna öppna kassaskåp utan tillgång till låskombination eller nyckel.